Javni poziv za 2021

ASOCIJACIJA ZA POSLOVNU IZVRSNOST 

ZA PODRUČJE BOSNE I HERCEGOVINE 

Raspisuje JAVNI POZIV za dodjelu 

NACIONALNOG PRIZNANJA ZA POSLOVNU IZVRSNOST 

za 2021. godinu 

Prijave na Javni poziv – do 29.10.2021. godine, predprijave do 15.10.2021. godine 

PRIZNANJE ZA BH IZVRSNOST 

(Prema modelu BH izvrsnosti) 

Nacionalno priznanje za BH izvrsnost – dodjeljuje se organizacijama iz privrednog,  javnog i neprofitnog sektora sa sjedištem u Bosni i Hercegovini kao javno priznanje za  postizanje i unaprjeđenje poslovne izvrsnosti. 

Priznanje se dodjeljuje prema modelu BH izvrsnosti i predstavlja značajan motivator za  postizanje i unaprjeđenje održive izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.  

Kandidati za priznanje BH izvrsnosti imaju pruženu mogućnost samoocjenjivanja,  objektivnog ocjenjivanja od neutralnog ocjenjivačkog tima, benčmarking, odgovarajuću  medijsku promociju i stvaraju pretpostavke za kandidovanje za Evropska priznanja izvrsnosti prema EFQM modelu izvrsnosti. 

KATEGORIJE PRIZNANJA 

Priznanje se dodjeljuje u četiri kategorije u subkategorijama za mikro, male, srednje i  velike organizacije,: 

1. BH izvrsnost za privredni sektor 

2. BH izvrsnost za javni sektor  

3. BH izvrsnost za neprofitni sektor 

OPŠTI USLOVI 

Kandidati trebaju da ispunjavaju sljedeće uslove: 

• Da imaju sjedište na području Bosne i Hercegovine, 

• Da pokažu i dokažu kontiniurano unaprjeđenje performansi mogućnosti i rezultata  prema pojedinim kriterijima modela BH izvrsnosti, 

• Da omoguće timu ocjenjivača potvrđivanje podataka datih u Brošuri provedenog  samoocjenjivanja kandidata, 

• Da omoguće Žiriju sve potrebne podatke, osim onih koji su aktima kandidata  određeni poslovnom tajnom.

KRITERIJI MODELA BH IZVRSNOSTI 

Model BH izvrsnosti sastoji se od ukupno 10 kriterija i njihovih 44 podkriterija  mogućnosti i rezultata sa maksimalnim brojem od 1000 bodova. 

Kriteriji mogućnosti su: Liderstvo (100 bodova), Ljudi (90 bodova), Strategija (80  bodova), Partnerstva i resursi (90 bodova), Procesi (70 bodova) i Proizvodi/usluge (70  bodova). 

Kriteriji rezultata su: Rezultati prema ljudima (100 bodova), Rezultati prema kupcima  (150 bodova), Društveni rezultati (100 bodova) i Ključni rezultati (150 bodova). 

SAMOOCJENJIVANJE 

Samoocjenjivanje je menadžment alat za provjeru performansi organizacije prema  modelu BH izvrsnosti čijom se metodologijom dobijaju okvirni pokazatelji BH izvrsnosti  sa identifikovanjem oblasti za daljnja unaprjeđenja. 

U okviru Kursa obuke za samoocjenjivanje prema modelu BH izvrsnosti kandidati stiču  neophodna saznanja za provođenje postupka samoocjenjivanja i objektivnog  popunjavanja Brošure provedenog samoocjenjivanja kandidata. 

PROCES OCJENJIVANJA 

Odbor ocjenjivača Priznanja za BH izvrsnost ocjenjivanje provodi u dva nivoa, i to:  1) rangiranje i 2) finalno ocjenjivanje. 

Rangiranje se provodi na osnovu prijave kandidata i priložene Brošure provedenog  samoocjenjivanja kandidata. Kandidati koji su osvojili manje od 199 bodova imaju  mogućnost ocjenjivanja i rangiranja za Prvi nivo BH izvrsnosti, a kandidati koji su  osvojili od 200 do 299 bodova imaju mogućnost ocjenjivanja i rangiranja za Drugi nivo  BH izvrsnosti. 

Finalno ocjenjivanje provodi se za kandidate koji su osvojili 300 i više bodova. Kandidati  podliježu dodatnom ocjenjivanju kroz traženje dodatnih informacija i dokaza, kao i  najavljenim posjetama kandidatima. 

Odbor ocjenjivača dostavlja preliminarnu rang listu kandidata Žiriju – Savjetu koji  utvrđuje konačnu listu dobitnika Priznanja za BH izvrsnost. 

Za prvu, drugu, treću i četvrtu kategoriju kandidatima se dodjeljuje jedno od sljedećih  priznanja: 

1. «BH izvrsnost – pobjednik», za osvojenih 500 + bodova, 

2. «BH izvrsnost» u jednoj ili više oblasti, za osvojenih 400 + bodova i minimalno  75 % bodova određenog kriterija, 

3. «BH izvrsnost – finalist», za 376 + bodova, 

4. «BH izvrsnost» 5+ (350 – 375 bodova), 4+ (326 – 349 bodova) i 3+ (300 – 325  bodova) 

Kandidati pojedinačno dobijaju rezultate ocjenjivanja, a rang lista i dobitnici priznanja se  objavljuju na zvaničnoj web stranici organizatora, godišnjoj publikaciji BH izvrsnosti i  ostalim medijima u Bosni i Hercegovini. 

DODJELA PRIZNANJA 

Priznanja jedanput godišnje dodjeljuje Žiri – Savjet Priznanja za BH izvrsnost kojeg čine  predstavnici državnih, naučnih i stručnih institucija i asocijacija, na osnovu ocjene  Odbora ocjenjivača Priznanja za BH izvrsnost kojeg čine certificirani ocjenjivači za BH  izvrsnost prema modelu BH izvrsnosti. 

Dodjela priznanja za 2021. godinu je u prvoj sedmici novembra na Forumu BH izvrsnosti  u okviru Osme konferencije poslovne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini, koja će biti  održana u Zenici. 

PRIJAVLJIVANJE 

Kandidati dostavljaju predprijavu zaključno sa 15.10.2021. godine. Nakon Kursa obuke  za samoocjenjivanje prema modelu BH izvrsnosti kandidati dobijaju Brošuru za  samoocjenjivanje koju su dužni popuniti i dostaviti do krajnjeg roka Javnog poziva  (29.10.2021. godine). 

Sva službena korespodencija će se obavljati zvaničnim e-mailom kandidata i organizatora  priznanja (info@izvrsnost.ba). 

TROŠKOVI PRIZNANJA 

Troškovi Priznanja za BH izvrsnost za 2021. godinu plaćaju se u dvije rate, i to: • I rata – Uz predprijavu na Javni poziv (kotizacija za Kurs obuke za samoocjenjivanje  prema modelu BH izvrsnosti, Brošura za samoocjenjivanje, ocjenjivanje Brošure  provedenog samoocjenjivanja i rangiranje) – 300,00 KM za sve kandidate; • II rata – Finalno ocjenjivanje i dodjela priznanja (za kandidate sa 300 i više bodova) 1. Velike organizacije – 1.000,00 KM 

2. Srednje organizacije – 800,00 KM 

3. Male organizacije – 500,00 KM 

4. Mikro organizacije – 300,00 KM 

Prva rata troškova uplaćuje se uz predprijavu na Javni poziv do 15.10.2021. godine, a  druga rata nakon provedenog rangiranja i najkasnije do 29.10.2021. godine, na  transakcijski račun Udruženja za poslovnu izvrsnost Tuzla broj 132-10020121236-79, otvoren kod NLB banke d.d. Tuzla. 

VAŽNE INFORMACIJE 

Kontakt osoba: Dr. sc. Muhamed Alić Tel. ++387 61 721 044 

Fax. ++387 35 252 272, e-mail: info@izvrsnost.ba ; www.izvrsnost.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *